Blog

Mijn eerste blog is bij deze een feit.

Zo veel zin in! Afgelopen jaar blikken we terug op een heel bewogen jaar. Henk en ik wilden meer balans in vrije tijd en werk vinden, die eeuwige strijd. We hebben hiervoor een medewerkster aangetrokken die veel van mij taken zou overnemen op kantoor. Mijn hart ligt in de winkel bij u als klant. Mijn andere taken zorgde er helaas voor dat ik daar nog maar zo weinig zelf sta. Om verschillende redenen is zij helaas niet gebleven. Maar de facturatie en de urenregistratie wordt door een van onze winkeldames overgenomen. Een wens van mij blijft dat we wel verder gaan met de ingeslagen weg: professionaliseren. Wat is dat dan?

Dat je de dingen doet waar je goed in bent, en waar je hart ligt. En dat je taken mag overdragen of delen. Een personeelsgids maken. Een leidraad en houvast voor je medewerkers. Een beleidsplan is dat nodig voor een bakkerij met 2 winkels? Al dat soort vragen.

In 2017 hebben we onze winkel op drilleveld verbouwd. We zijn zo fier (het belgische bedrijf Frigomil heeft onze winkel verbouwd) op het resultaat. De winkel straalt nu ook de kwaliteit uit die onze producten verdienen. Ik heb een nieuwe website gebouwd, tekst en (bijna alle) foto’s door mijzelf gemaakt. Nieuwe visitekaartjes, servetten, een buitenbord met dagaanbiedingen. Onze huisstijl een beetje aangepast. De vernieuwer in mij bracht dit allemaal naar boven. Maar soms kun je ook te veel hooi op je vork nemen. En daarom heb ik mijzelf en Henk belooft het dit jaar anders te doen.

Mijn prioriteit ligt dit jaar in het investeren in een stabiel team verkoopdames. Graag wil ik onze productkennis bijspijkeren, want wat komen er veel vragen op ons af. Over allergieën bijvoorbeeld alleen al. Dan hebben we het nog niet over de trends op het gebied van brood.

Afgelopen jaar heeft het boek: Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot mijn volle aandacht getrokken. Voor een duurzame lifestyle.

You are what you eat. So don’t be fast, cheap, easy or fake.

Ik citeer: “De impact van je eten.”
Alles wat we eten is gemaakt. Voedsel kost energie, water en zonlicht om te groeien, of elektriciteit en grondstoffen om in de fabriek ( ambachtelijke bakkerij) te worden geproduceerd. En plastic om te worden verpakt, benzine om te kunnen vervoerd, energie om te worden ingevroren. Het maken van ons eten verbruikt veel meer energie dan we ervoor terugkrijgen. Het slurpt fossiele brandstoffen, onder andere om te produceren, verhitten of juist af te koelen of om pesticiden en kunstmest te maken. Gelukkig verandert er steeds meer: landbouw wordt gemoderniseerd, voedselschandalen veroorzaken vooruitgang en we worden ons bewuster van de impact van onze keuzes.

Dit is maar een kleine greep uit het boek en wat ik met jullie wil delen. Hoe kan je nu zelf meewerken aan een duurzame wereld?

Koop lokaal ! Hoe dichterbij verbouwd, hoe minder energie het kost om het op je bord te krijgen.

Wat jij doet maakt het verschil.

Prioriteit van dit jaar.

Zoals ik al in mijn eerste blog vertelde ligt dit jaar mijn prioriteit in het investeren van een stabiel team. Wat ik toen nog niet wist is dat Jil die 8 en ½ jaar bij ons heeft gewerkt zou vertrekken. Met een brok in mijn keel hebben we afscheid van haar genomen. Maar het is haar zo gegund, want in eerste instantie werd zij niet ingeloot om de opleiding tot fysiotherapeute te volgen. Later gelukkig wel, en deze heeft zij afgerond en eindelijk een vaste baan gevonden! Zij was zo’n harde werker en ze heeft zich 100 % ingezet voor ons en voor u.  En ik kon met een gerust hart in de middag naar mijn gezin. Alhoewel ik de zaterdag de leukste dag vind om te werken, is dat ook de tijd voor ons gezin om samen te zijn.

Gelukkig voor mij heeft Jil 5 jaar lang Laura aan haar zijde gehad. Diens zus Maaike werkte elders waar haar contract van 3 jaar niet verlengd werd. Ingeruild voor een jonger, goedkoper meisje. En die hebben wij nu in ons team verwelkomt. Want wij willen graag dat u centraal staat. Dat een meisje van 19 wat kostbaarder is dan een meisje van 15 nemen wij op de koop toe. Wij hebben juist graag meiden met ervaring, zodat u goed geholpen en geadviseerd wordt. En u niet in een lange wachtrij hoeft aan te sluiten om heerlijk vers brood bij de bakker te halen, in ook voor u spaarzame vrije weekend.

 

In ons vaste team hebben we ook Rianne en Karin mogen verwelkomen. Samen met de vaste medewerkers doen we nu allemaal ons best deze zo snel en goed mogelijk wegwijs te maken in het fenomeen Bakkerij. Want zo eenvoudig is dat nog niet.

Rest mij nog te vertellen dat onze winkel op het winkelcentrum Galecop dit jaar haar 20 jarig bestaan viert! Hennie is dus ook al zo lang bij Bakkerij Sterk werkzaam.

En wat u niet ziet: onze trouwe bakker Frank achter de schermen, een van de bakkers is dit jaar al 30 jaar bij ons.

Ziet u? Bij Bakkerij Sterk staan we SAMEN STERK.