Welke soorten brood zijn er?
Brood is in te delen in de broodsoorten volkorenbrood, tarwebrood, witbrood, meergranenbrood en gevuld brood. Het verschil tussen de eerste 3 hangt af van het gebruikte meel en/of bloem.
Volkorenbrood
De naam volkoren mag gebruikt worden als er 80% volkorenmeel in zit. Bij ons is dit 100%. Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag van de korrel, de zemel. De hele graankorrel wordt hierbij gebruikt bij volkoren brood. Het heeft een volle smaak en bevat veel vitaminen en mineralen.
Tarwebrood
Voor tarwe oftewel lichtbruin brood worden de zemelen en kiem gedeeltelijk uitgezeefd.
Witbrood
Wit brood wordt gemaakt van tarwebloem. Deze is wit van kleur. Het binnenste gedeelte van de graankorrel wordt gebruikt. Dit wordt ook wel meelkern genoemd. De kiem en zemelen zijn volledig uitgezeefd.
Meergranen brood
Meergranen brood hier zitten zoals de naam al doet vermoeden meer soorten granen in. Denk aan tarwe, gerst, rogge maar ook zaden, pitten en noten. De basis van meergranen brood is bloem, volkorenmeel of een mix.
Allinson
ALLINSON Vernoemd naar Thomas Richard Allinson ( 1858-1918) een Britse arts, die adviseerde volkorenbrood te eten, vanwege het hoge vezelgehalte, vitamines en mineralen. Bestaat uit: 100% volkorenmeel, water, zout en gist. Mals, stevig, compact, bevat weinig tot geen vet, met hoge voedingsvezels en daardoor geschikt als je een paar pondjes wil afvallen.
Klein brood