75 jaar Vrijheid

We herdenken de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we in vrijheid leven. Ondanks dat de nieuwe generaties niet altijd beseffen wat dat betekent.

‘Vrijheid, houdt in dat je vrij bent, om zelf te bepalen wat je wilt doen, hoe je het wilt doen, enzovoort. Dat je mag zeggen wat je wilt zeggen (“Vrijheid van Meningsuiting”), dat je mag geloven waar je in wilt geloven (“Vrijheid van Geloof”), zolang wat je doet niemand kwaad doet.’

Door het corona virus wordt een gedeelte van onze vrijheid nu ingeperkt. We kunnen ons nu iets meer voorstellen hoe het geweest moet zijn. Al is het maar een fractie.

De omgeving waarin wij ‘opgesloten’ zitten is niet te vergelijken met het Achterhuis van Anne Frank of met de onterechte gevangenschap van Nelson Mandela.

In de documentaire die Astrid Joosten maakte over ‘De magie van Mandela’ vertelt een van de medegevangenen hoe zij het zonder vrijheid volhielden.

Bladzijde voor bladzijde gaven de gevangenen Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, door. Zij putten hoop uit het verhaal van het meisje dat net als zij niet vrij was om te gaan en te staan waar ze wilde.

Desondanks het coronavirus mogen en kunnen wij vrijheid vieren. Ben dankbaar, hou vol en tel je  zegeningen!

 

 

IK HERDENK

IK STA STIL BIJ 75 JAAR VRIJHEID.

 

 

Een reactie plaatsen