Mijn eerste blog is bij deze een feit

Zo veel zin in! Afgelopen jaar blikken we terug op een heel bewogen jaar. Henk en ik wilden meer balans in vrije tijd en werk vinden, die eeuwige strijd. We hebben hiervoor een medewerkster aangetrokken die veel van mij taken zou overnemen op kantoor. Mijn hart ligt in de winkel bij u als klant. Mijn andere taken zorgde er helaas voor dat ik daar nog maar zo weinig zelf sta. Om verschillende redenen is zij helaas niet gebleven, maar de facturatie en de urenregistratie wordt door een van onze winkeldames overgenomen. Een wens van mij blijft dat we wel verder gaan met de ingeslagen weg: professionaliseren. Wat is dat dan?

Dat je de dingen doet waar je goed in bent en waar je hart ligt. Dat je taken mag overdragen of delen. Een personeelsgids maken. Een leidraad en houvast voor je medewerkers. Dat beleidsplan is nodig voor een bakkerij met 2 winkels? Al dat soort vragen.

In 2017 hebben we onze winkel op drilleveld verbouwd. We zijn zo fier (het belgische bedrijf Frigomil heeft onze winkel verbouwd) op het resultaat. De winkel straalt nu ook de kwaliteit uit die onze producten verdienen. Ik heb een nieuwe website gebouwd: tekst en (bijna alle) foto’s door mijzelf gemaakt. Nieuwe visitekaartjes, servetten, een buitenbord met dagaanbiedingen. Onze huisstijl een beetje aangepast. De vernieuwer in mij bracht dit allemaal naar boven. Maar soms kun je ook te veel hooi op je vork nemen. Daarom heb ik mijzelf en Henk belooft het dit jaar anders te doen.

Mijn prioriteit ligt dit jaar in het investeren in een stabiel team verkoopdames. Graag wil ik onze productkennis bijspijkeren, want wat komen er veel vragen op ons af. Over allergieën bijvoorbeeld alleen al. Dan hebben we het nog niet over de trends op het gebied van brood.

Afgelopen jaar heeft het boek: Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot mijn volle aandacht getrokken. Voor een duurzame lifestyle.

You are what you eat. So don’t be fast, cheap, easy or fake.

Ik citeer: “De impact van je eten.”
Alles wat we eten is gemaakt. Voedsel kost energie, water en zonlicht om te groeien, of elektriciteit en grondstoffen om in de fabriek ( ambachtelijke bakkerij) te worden geproduceerd, plastic om te worden verpakt, benzine om te kunnen vervoerd, energie om te worden ingevroren. Het maken van ons eten verbruikt veel meer energie dan we ervoor terugkrijgen. Het slurpt fossiele brandstoffen, onder andere om te produceren, verhitten of juist af te koelen of om pesticiden en kunstmest te maken. Gelukkig verandert er steeds meer: landbouw wordt gemoderniseerd, voedselschandalen veroorzaken vooruitgang en we worden ons bewuster van de impact van onze keuzes.

Dit is maar een kleine greep uit het boek en wat ik met jullie wil delen. Hoe kan je nu zelf meewerken aan een duurzame wereld?

Koop lokaal ! Hoe dichterbij verbouwd, hoe minder energie het kost om het op je bord te krijgen.

Wat jij doet maakt het verschil.

Een reactie plaatsen